blog

Ukratko o WordPressu

Općenito o WordPressu

WordPress je objavljen 27. svibnja 2003. Objavio ga je Matt Mullenweg sa željom za elegantnim, dobro arhitekturiranim sustavom osobnog izdavanja izgrađenog na PHP-u i MySQL-u. To je open source Content Management System (CMS), sustav koji omogućuje upravljanje sadržajem tj. dinamičnom kreiranju web-stranica novih generacija. WordPress je započeo kao samo sustav za bloganje. Ali danas je potpuno prilagodljiv i može se koristiti za gotovo sve. Ako tražite jednostavan alat koji će vam pomoći da izradite vlastitu web stranicu ili blog bez da morate naučiti kako kodirati, voljet ćete WordPress. I vidjet ćete da je WordPress nevjerojatno fleksibilan, s tisućama tema, dodataka. Ne morate unajmiti web dizajner svaki put kad želite napraviti malu promjenu na svojoj web stranici. Umjesto toga, možete jednostavno ažurirati i izraditi vlastiti sadržaj. 25% web stranica je izgrađeno preko WordPressa.

 

Kako se koristi?

Morate preuzeti i instalirati softversku skriptu pod nazivom WordPress. Da biste to učinili trebate web host koji ispunjava minimalne zahtjeve i malo vremena.

 

Teme

Korisnici programa WordPress mogu instalirati i prebacivati ​​se među različite teme. Teme omogućuju korisnicima promjenu izgleda i funkcionalnosti web stranice. Teme WordPressa uglavnom su razvrstane u dvije kategorije: besplatne i premium.

Dodaci

WordPressova dodatna arhitektura korisnicima omogućuje proširenje značajki i funkcionalnosti web stranice ili bloga. WordPress ima preko 50.316 dodataka od kojih svaka nudi prilagođene funkcije i značajke koje omogućuju korisnicima da prilagode svoje web stranice prema njihovim specifičnim potrebama.

Saznajte više: https://wordpress.org

 

Autori članka: Anamarija Dobranić i David Barbić 3.c

Odgovori