Nekategorizirano

WordPress – kako jednostavno izraditi web stranicu

Traženje brojeva u telefonskim imenicima i traženje informacija o određenoj poslovnici koja vas zanima iziskivala je poprilično puno strpljenja i vremena, ali zahvaljujući internetu to smo ostavili daleko iza nas. Tako su poslovnice pristupačnije svojim korisnicima, a korisnici mogu lakše pronaći baš ono što traže i što im odgovara.

Pitate se kako lako i učinkovito napraviti web stranicu i poboljšati svoje poslovanje?

Ako želite besplatno i brzo podignuti standarde i svoje usluge objaviti na internet kako bi privukli više posjetitelja i potencijalnih kupaca, na pravom ste mjestu.

Prvi korak koji vam je potreban u ostvarenju te namjere je da odaberete najbolju platformu. Unazad deset do petnaest godina web stranice su se izrađivale koristeći HTML kod, CSS, PHP pa čak i Flash. Takav način izrade traži potrebne vještine za čije svladavanje treba puno vremena i truda. Također web stranicu nije moga napraviti bilo tko. Međutim, u današnje vrijeme uz razvoj platformi ili Sustava za Upravljanje Sadržajem (CMC – Content Management System) web stranicu može izraditi svatko.Koristeći kvalitetnu platformu kao što je WordPress bez ikakvog problema i kodiranja.


Što je WordPress?
WordPress je najpopularnija platforma za izradu web stranica i zauzima ⅓ svih stranica na internetu. Često se koristi kao aplikacija za objavljivanje bloga te je poduprt PHP-om i MySQL-om. Osim što je besplatan još jedna njegova prednost je lako i jednostavno korištenje. Koristeći jednostavne platforme kao što je WordPress bez problema i s lakoćom bilo koja osoba od početnika do poslovnih osoba može napraviti profesionalnu stranicu u rekordnom vremenu.

Drugi korak je registracija domene i hostinga. Domena je adresa vaše stranica kao youtube.com, a hosting je usluga koja povezuje vašu web stranicu sa Internetom. Bez ovih stvari nećete biti u mogućnosti objaviti bilo koju vrstu web stranice.

WordPress je besplatna platforma, ali kako bi postavili svoju stranicu na internet morate uzeti domenu i hosting koji će vas koštati oko 30 kuna mjesečno. To je poput jedne pizze koja vas neće upropastiti, ali će vam učiniti poslovanje lakšim.

Uz usluge profesionalnog hosting vaša stranica će se puno brže učitavati i samim time posjetitelji neće odlaziti zbog nedostupnosti vašoj stranici.

Odabir hosting je najbitnija odluka koju morate donijeti prije izrade web stranice.
Hosting je u prijevodu smještaj web stranice tj. cjelokupnog internet sadržaja na web server, tako da budu dostupne svima koji pregledavaju Internet.

Hosting i domena su jedini trošak koji ćete imati da bi napravili web stranicu.

Nabava domene i hostinga:

Prvo otvorite preglednik i dobit ćete ime domene i hosting. Kada odaberete na npr. Hostgator.com hosting servis pitati ce vas da odaberete svoju domenu tj ime stranica. Nakon tog odaberete „Registrirati novu domenu“ ili „Vec ima ovu domenu“. Ako vec imate domenu upisete ju u odgovarajuci prozorcic, ako zelite napraviti novu domenu upisite proizvoljan tekst te odabrati .com ili . site, . online, . store i sl.

Ako zelite mozete kupiti policu privatnosti za domenu koja kosta $14,95 godišnje time ćete postici privatnost i zaustaviti spam ili da vas razni ljudi kontaktiraju. Nakon toga izaberite hosting plan, backage type i billing cycle, ako izaberete manje mjeseci imati cete manji discount i platit cete manje, a ako izaberete vise mjeseci imat cete veci discount i platit cete vise. Izaberite korisnicko ime i sigurnosni PIN.

Treci korak kod uzimanaj hostinga je da upisete svoje potatke o računu. Kada to ispunite imate mogucnost plaćanja s kreditnom karticom ili PayPal. Potom ce vas pitati dali zelite dodati additional services, ali najvjerovatnije ih necete trebati ako budete kasnije ih mozete dodati tako da to mozete izostaviti. Prihvatite pravila od strane Terms of Service i kliknete na Checkout Now! i gotovi ste sa prijavljivanjem za hosting.

Treći korak je instalacija WordPressa.
Kako bi napravili web stranicu u WordPressu samo moramo instalirati WordPress na našu domenu. To možemo napraviti jednim klikom. U sučelju našeg hostinga jednostavno kliknimo na “WordPress” ikonu i WordPress će se instalirati na našu domenu.

Sve što trebate napraviti je kliknuti na hosting (još uvijek ste na HostGator stranici), naći i kliknuti na kućicu u kojoj piše lansirati i brzo instaliranje. Kad to napraviti možete ugasiti karticu od HostGator te izlistati dolje i kliknuti na WordPress i možete izabrati ime domene za instaliranje. Izaberete ime domene koju želite instalirati, ostavite prazno polje “directory” zato sto ako ga odaberete WordPress će instalirati na tvojawebstranica.com/nešto umjesto tvojawebstranica.com pa ćemo to ostaviti prazno i kliknemo Next.

Sada ćemo unijeti naziv bloga (npr Kreiraj web stranicu – možete kasnije promijeniti naziv ako vam se ne sviđa), Admin korisnik (npr vase ime) te Ime i prezime (vase naravno) i email adresu. Označite kućicu “Automatski kreiranje nove baze podataka za ovu instalaciju” i označite da prihvaćate uvjete Terms of Service Agreement potom kliknite na instaliraj. Budite sigurni da kopirate svoje podatke (korisničko ime, lozinku i adresu na kojoj se nalazi vaša stranica). Ako odete provjeriti svoju stranicu neće raditi iz razloga što internetu treba vremena da shvati da imate novo ime domene. Potrebno je oko 2 sata da web stranica proradi, a može se desiti da potraje i oko 24 sata ali je to u 99% uglavnom 2 sata nekad čak i manje.

Četvrti korak je prijava u sučelje.

Nakon nekog vremena ponovno učitajte stranicu i ona će najvjerojatnije raditi. Ulogirat ćete se tako što ćete na svoju web stranicu na dopisati /wp-admin (tvojawebstranica.com/wp-admin). Upišite korisničko ime i lozinku i pritisnite Login.

Pojaviti će vam se ovaj prozorčić za prijavu gdje trebate utipkati korisničko ime i zaporku koje ste dobili prilikom instalacije WordPressa:

Nakon prijave dočekati ćete se na nadzornoj ploči tj. sučelju stranice na kojoj ćete biti u mogućnosti upravljati svim aspektima web stranice.

https://www.google.com/search?q=dashboard+wordpress&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi_wIaW_4jgAhWRYlAKHXEDBJgQ_AUIDigB&biw=1920&bih=979#imgrc=iEm1QCAEjOeQ6M:

Uz instalaciju WordPressa automatski dobivamo jednostavnu stranicu po Twenty seventeen temom koja izgleda ovako:

https://www.google.com/search?q=twenty+seventeen+wordpress&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiKk8va_4jgAhXSPFAKHTxGBfIQ_AUIDigB&biw=1920&bih=979#imgrc=iOTsH03UXh52MM:

Ako vam se ne sviđa lozinka ili je želite promijeniti. Odite na Users(Korisnici), pritisnite na svoje korisničko ime, listajte prema dolje dok ne nađete Generate Password(Nova lozinka), stisnite na to i unesite svoju novu lozinku koju ćete zapisati negdje u slučaju da ju zaboravite i kliknite na Update Profil(Ažuriraj profil).

Kako bi se lakše snalazi u WordPressu promijenit ćemo ga na hrvatski jezik. Kliknite na “Settings” – “General” – “Site Language” i promijenite na hrvatski.

Sljedeće što trebamo je instalirati temu. Tema je dizajn koji će oblikovati izgled vaše web stranice. Odite na nadzornu ploču, nađite kućicu u kojoj piše izgled pa zatim kliknite na teme. Kliknite na Dodaj temu i prolistajte kroz teme ili odite na popularne i nađite onu koja vam se najviše sviđa.

Kada pronađete temu koja vam odgovara kliknite na Instaliraj zatim na Aktiviraj i vaša stranica će poprimiti izgled teme.

Kako bi promijenili tekst naslova i podnaslova kliknite u izborniku iznad stranice “Prilagodi”.

Sada prođite kroz svaku opciju i pogledajte što želite promijeniti. Tako npr. da bi promijenili tekst “Veliki izbor vodiča” utipkajte novi tekst u polje sa lijeve strane.

Zadnja stavka koja je bitna pri izradi WordPress stranice je instalacija Pluginova. Plugin odnosno dodaci su programi koje stranicu čine funkcionalnom, a pisani su u PHP-u, programskom jeziku. Dodaci su odlična stvar zbog kojih možete nadograditi stranicu da bude učinkovitija.

Nešto što je potrebno svakoj stranici je kontakt forma. Kako bi ju dodali na stranicu odite u Dodaci – Dodaj novi, pod ključna riječ napišite “Contact form” (ili neka druga funkcija koja vam je potrebna npr “Teams”) kada nađete kontakt formu po vašoj želji kliknite na instaliraj zatim aktiviraj.

Nakon toga ćete u sučelju uočiti novododani plugin. Kliknite li njega Dodaj novi (Add New) pojavit će vam se sve moguće opcije za uređivanje forme. Želimo li prikupiti osnovne podatke (npr. ime, prezime, e-mail i poruka ) od naših posjetitelja stisnuti ćemo na Short Text i unijeti traženi podatak te postaviti e-mail adresu na koju će podaci pristizati.

Na isti način možete pronaći razne dodatke koji će poboljšati vašu stranicu.

I to je to!

Uspješno ste sami napravili web stranicu bez mukotrpnog kodiranja i potpuno besplatno (ne obazirući se na kupnju hostinga i domene). Čestitamo i uspješno u poslovanju!